Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Let op bij goed doel in testament

Geplaatst op: 15-07-2019, 11:24:49

Heeft u een goed doel in uw testament opgenomen, controleer dan af en toe bij de Kamer van Koophandel of dit nog bestaat. Anders zal uw geld niet gebruikt worden conform uw wensen. Dat is namelijk het gevolg van een uitspraak van de Rechtbank in Den Haag.

Het Prinses Beatrix Fonds had diverse stichtingen opgedoekt die onder het hoofdfonds in het leven waren geroepen. Zo bestonden er stichtingen in verband met MS, Parkinson, ALS en polio. Maar zo’n kerstboomstructuur brengt kosten met zich mee, bijvoorbeeld omdat ieder fonds een eigen site moet onderhouden en een jaarrekening moet publiceren.

Opheffen betekent weliswaar juridisch het einde van zo’n stichting, maar op grond van de wet kan de rechter bepalen dat die ’herrijst’ als er schulden of baten opduiken.

Spijtig

De rechtbank is van mening dat artikel 23c van Boek 2 van het Burgerlijk wetboek echter niet van toepassing is als iemand overlijdt en het opgeheven fonds erfgenaam is. Hierdoor gaat het geld aan het goede doel voorbij. Dat is natuurlijk spijtig.

Maar stel dat de overledene zijn broers en zussen heeft willen onterven en daarom alles nalaat aan een goed doel. Als dit wordt opgeheven is er dus geen testamentaire erfgenaam en komen de familieleden toch, maar dan op grond van de wet, in beeld. Bepaald niet wat de overledene heeft gewild. Hopelijk past de wetgever dit wetsartikel aan om dit ongewenste effect te voorkomen. Tot die tijd moet u dus geregeld bij de Kamer van Koophandel controleren of uw goede doel nog bestaat.

Bron: bijdrage van 14 juli 2019 van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris op www.dft.nl          

Ga terug naar de vorige pagina